15:55

Supunerea față de Allah Preaînaltul și Trimisul Său

Frați musulmani, omul, dintre toate creațiile Bunului Allah, este cea mai nobilă, fiind înzestrat din toate punctele de vedere (ex. : inteligență etc.). Lui i s-au pus la dispoziție toate bunătățile, pentru a căror utilizare folosește rațiunea, gândirea proprie. Dar poate să fie la fel un om care își folosește rațiunea cu acela care nu o face ? Se aseamănă cel care dispune de capacitatea sa de gândire cu acela care nu chibzuiește ? Cu toate acestea, fiecaruia îi revin sarcini specifice, subscrise scopului unic, acela de a-L adora pe Allah. Porunca de bază este cea de supunere în fața Sa. 

Este obligația fiecărui om să-L slujească pe Allah Preaînaltul. Pentru a ne achita într-un mod strălucit de această nobilă sarcină ne-a fost trimis profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), încheietorul șirului tuturor profeților, astfel noi fiind onorați prin apartenența la comunitatea sa (ar. ummah). Prin urmare, ca musulmani, dintre toți oamenii, suntem cei mai fericiți. 


Așa cum am citit în Nobilul Coran, "Cei care se supun lui Allah și Trimisului Său, se tem de Allah și sunt cu frică de El, aceia vor fi izbânditori." (An-Nur 24  : 52).


Din acest verset rezultă cu claritate cum fericirea noastră este strâns legată de supunerea față de Allah Preaînaltul și față de profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), de respectarea poruncilor lor.


În capitolul Al-Hașr, versetul 7, Allah Preaînaltul ne spune :


"Ceea ce vă dăruiește Trimisul primiți, iar cele de la care vă oprește, de la acelea opriți-vă și fiți cu frică de Allah, căci Allah este aspru la pedeapsă !"


Iubiți frați musulmani, porunca din Nobilul Coran este aceea de supunere în fața lui Allah Preaînaltul și a profetului Său (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !). Noi trebuie să facem tot ceea ce ne este poruncit și să ne abținem de la ceea ce ne este oprit, luându-l ca exemplu pe Trimisul lui Allah.


Viața sa exemplară reprezintă transpunerea fidelă în practică a poruncilor din Nobilul Coran. Dacă un musulman nu trăiește așa cum i-a fost poruncit de Bunul Allah și de Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), atunci efectele negative ale comportamentului său deviant se vor răsfrânge asupra tuturor musulmanilor. Și, din nefericire, există nenumărate exemple în această direcție. 




Fiecare musulman însă are obligația de a-și folosi rațiunea și de a se căi cu sinceritate pentru faptele sale reprobabile, fără a le repeta. Dacă va proceda astfel, va fi și mai iubit de către Bunul Allah deoarece întoarcerea sa este făcută într-o manieră conștientă. Dacă îi iubim pe Allah Preaînaltul și pe profetul Său (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), atunci și Allah Preaînaltul și profetul Său ne iubesc pe noi. Această condiționalitate reiese cu claritate atât din versetele Nobilului Coran, cât și din relatările profetice. 


Să fim cu toții conștienți de obligațiile care ne revin. Dacă vedem pe cineva că face o faptă frumoasă, știm cu toții că avem de câștigat dacă-i urmăm exemplul, însă dacă observăm o faptă rea, suntem datori să-l îndreptăm pe autorul său, fapta respectivă provocându-ne dezgustul. 


Mai mult, comportamentul plăcut de Allah Preaînaltul trebuie implementat copiilor noștri încă de la vârsta când sunt mici, cu sufletele curate. Și aceasta pentru a ne asigura un viitor fericit. Dacă nu vom proceda astfel, regretele care vor urma nu au niciun rost. Procedând astfel, ne vom salva, pe de o parte, pe noi înșine, iar pe de altă parte vom pune bazele unui viitor mai bun pentru copiii noștri. 


Să ne rugăm Bunului Allah pentru luminarea minților, să primi Adevărul revelat în Nobilul Coran și să-l urmăm pas cu pas pe iubitul nostru profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !). 

12:35

Faptele permise (halal) și cele oprite (haram)

Frați musulmani, Islamul ne arată Calea care trebuie urmată pentru a ne face plăcuți Creatorului nostru și pentru a fi de folos omenirii. În acest sens, trebuie să facem numai fapte bune și să ne oprim de la cele rele (haram).
 
 

În capitolul Al-Baqara, versetul 168, Allah Preaînaltul ne spune :

"O, oameni, mâncați din ceea ce se află pe pământ și este îngăduit și bun [ca hrană] și nu urmați pașii lui Șeitan, căci el vă este dușman mărturisit."
 
Iar în capitolul Al-Ma'ida, versetele 87-88 : 

"O, voi cei care credeț ! Nu opriți bunătățile pe care Allah vi le-a îngăduit și nu călcați [poruncile], căci Allah nu-i iubește pe cei ce încalcă [poruncile] !

Mâncați din ceea ce Allah v-a dăruit, ca fiind îngăduit și bun, și fiți cu frică de Allah, în care voi credeți !" 

Iubiți frați musulmani, Allah Preaînaltul a creat toate bunătățile și a împodobit cu ele acest pământ. Iar apoi, tot prin porunca Sa, le-a pus la dispoziția omului, în beneficiul său. I-a poruncit, însă, să folosească numai ceea ce îi este permis și util și să se abțină de la ceea ce este îi este dăunător. Ceea ce este îi este dăunător și, prin urmare interzis, este bine definit atât prin intermediul Nobilului Coran, cât și al profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).

Tot în Nobilul Coran Allah Preaînaltul ne spune :

"Și nu spuneți, luându-vă după limbile voastre care rostesc minciuni : Acesta este îngăduit și acesta este oprit, pentru a născoci minciună împotriva lui Allah ! Aceia care născocesc minciuni împotriva lui Allah nu vor izbândi." (An-Nahl 16  : 116)

Dacă nu avem nicio dovadă că un lucru creat de Allah Preaînaltul ne este oprit (haram) și, mai mult, dacă dispunem de dovezi clare că acel lucru ne este permis (halal), atunci îl putem folosi. 

În capitolul Al-'A'raf, versetul 32, Allah Preaînaltul ne spune :

"Spune : Cine a oprit podoaba orânduită de Allah, pe care El a făcut-o pentru robii Săi și bunătățile cele trebuincioase pentru viețuire ? Spune : Ele sunt pentru aceia care cred, în viața lumească, și numai pentru ei în Ziua Învierii. Astfel facem Noi versetele Noastre limpezi pentru niște oameni care știu."

Iar în versetul 50 :

"Și oaspeții Iadului vor striga către oaspeții Raiului : Vărsați și asupra noastră apă sau altceva din ceea ce v-a dăruit Allah ! Însă ei vor răspunde : Allah le-a oprit pentru necredincioșii ... "

Este obligația fiecărui musulman să se ferească de lucrurile oprite (haram). Aceste interdicții sunt asemănătoare cu o flacără care îl arde pe om și-i pricinuiește chinuri dacă se atinge de ea.

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"Ceea ce este permis (halal) este binecunoscut și ceea ce este interzis (haram) este binecunoscut; între cele două sunt anumite lucruri îndoielnice. Multă lume nu știe care dintre acestea sunt permise (halal) și care sunt oprite (haram). Acela care se îndepărtează de ele, rămâne neprihănit în religia și cugetul său. Și, ca atare, este în siguranță. Cine se amestecă în oricare dintre aceste chestiuni neclare riscă să pătrundă și pe tărâmul a ceea ce este interzis (haram)." (relatat de Bukhari și Muslim în cele două "Sahih"uri)

Printre faptele cele mai urâte, condamnabile se numără : facerea de asociați lui Allah Preaînaltul, nerespectarea părinților, crima, minciuna, falsul jurământ, discreditarea reputației femeii cinstite, băutura, jocurile de noroc, adulterul, dușmănia, consumarea dreptului altuia, căsătoria nepermisă, chinuirea fraților musulmani și a vecinilor, furtul etc.

Frați musulmani, un adevărat musulman nu săvârșește fapte condamnabile, nepermise (haram). Să ne rugăm Bunului Allah în această zi de vineri pentru a ne purifica sufletele de toate faptele necurate și să le păstrăm doar pe cele pozitive, plăcute lui Allah Preaînaltul. Și să-l urmăm pas cu pas pe profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).

 
imam Aziz Beșir Osman

vineri 06.01.2012
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

14:05

Importanța curățeniei

Dragi frați Islamul este o religie a curațeniei căci, așa cum am citit, Allah Preaînaltul ne spune în Nobilul Coran :

"Allah îi iubește pe cei care se căiesc și îi iubește pe cei care se curățesc." (Al Baqara 2  : 222)

Iar Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvantarea lui Allah să fie asupra sa !) ne-a subliniat că jumatate din credința musulmanului este reflectată, de asemenea, prin curațenie.

Așadar, în fața lui Allah Preaînaltul trebuie să fii curat, El primind doar ceea ce este curat. Actele de adorare și respectarea poruncilor Sale sunt afectate prin manifestările superstițioase sau de alte practici necurate, ilicite. De exemplu, contribuția de la sfârșitul postului lunii Ramadan (sadaqat ul-fitr) sau cea obligatorie (zakat) vor avea de suferit dacă nu își au sursa într-o avere câștigată în mod cinstit. În mod asemănător, dacă mâncarea și băutura consumate nu sunt permise, pot să ne afecteze iremediabil toate faptele bune pe care le facem. Allah Preaînaltul este Pur și primește doar ceea ce corespunde acestei cerințe, astfel încât doar faptele bineplăcute se înalță la El.

Religia islamică ne învață că sufletul se completează doar alături de trup și invers, atât unuia, cât și celuilalt fiindu-le adresată aceeași cerință de puritate, de curățenie. 

Astfel, religia noastră ne protejează împotriva murdăririi sufletului prin facerea de asociați lui Allah Unicul (șirk), minciună, aroganță (tr. kibir), vorbe nepotrivite, zgârcenie. Totodată, ea este un scut împotriva a tot ceea ce ne poate afecta actele de adorare. 

La rândul lor, actele de adorare ne curăță corpul și purifică sufletul, cum este cazul rugăciunii (salat), ori al daniei obligatorii (zakat), cea care ne curăță averea etc.

Curățenia are un rol major din ambele perspective, atât cea trupească, cât și cea sufletească. Așa cum un musulman care își purifică sufletul este iubit de Allah Preaînaltul, tot astfel și cel cu un corp curat și sănătos poate să facă fără întrerupere fapte frumoase și să se situeze pe aceeași poziție cu primul. La polul opus se găsește musulmanul care nu respectă aceste cerințe, el fiind văduvit de dragostea și îndurarea divină.

Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus că musulmanul care are un corp sănătos și puternic este mai presus decât cel bolnav și slăbit. 

Musulmanul cu sufletul curat și cu o credință pură trebuie să stea departe de faptele nedemne și să-și ferească trupul de toate impuritățile vizibile, dar și mai puțin vizibile. Acela care are un comportament frumos este respectat de toată lumea. Și chiar dacă nu ar fi așa, iubirea lui Allah Preaînaltul îi este suficientă.
Nu este mai puțin adevărat că, deopotrivă, putem discuta de cei care își spun "musulmani", însă conduitele lor lasă de dorit. Și ei sunt cei pierduți, cazuistica propusă fiind dureroasă. 

Frați musulmani, să nu uităm în această zi de vineri să ne rugăm Bunului Allah să ne ajute să respectăm atât curațenia exterioară, cât și pe cea interioară, să mergem pe Drumul drept arătat în Nobilul Coran și să-l urmăm pas cu pas pe iubitul nostru Profet (Pacea și binecuvantarea lui Allah să fie asupra sa !)

 
imam Aziz Beșir Osman
vineri 30.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...