14:05

Importanța curățeniei

Dragi frați Islamul este o religie a curațeniei căci, așa cum am citit, Allah Preaînaltul ne spune în Nobilul Coran :

"Allah îi iubește pe cei care se căiesc și îi iubește pe cei care se curățesc." (Al Baqara 2  : 222)

Iar Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvantarea lui Allah să fie asupra sa !) ne-a subliniat că jumatate din credința musulmanului este reflectată, de asemenea, prin curațenie.

Așadar, în fața lui Allah Preaînaltul trebuie să fii curat, El primind doar ceea ce este curat. Actele de adorare și respectarea poruncilor Sale sunt afectate prin manifestările superstițioase sau de alte practici necurate, ilicite. De exemplu, contribuția de la sfârșitul postului lunii Ramadan (sadaqat ul-fitr) sau cea obligatorie (zakat) vor avea de suferit dacă nu își au sursa într-o avere câștigată în mod cinstit. În mod asemănător, dacă mâncarea și băutura consumate nu sunt permise, pot să ne afecteze iremediabil toate faptele bune pe care le facem. Allah Preaînaltul este Pur și primește doar ceea ce corespunde acestei cerințe, astfel încât doar faptele bineplăcute se înalță la El.

Religia islamică ne învață că sufletul se completează doar alături de trup și invers, atât unuia, cât și celuilalt fiindu-le adresată aceeași cerință de puritate, de curățenie. 

Astfel, religia noastră ne protejează împotriva murdăririi sufletului prin facerea de asociați lui Allah Unicul (șirk), minciună, aroganță (tr. kibir), vorbe nepotrivite, zgârcenie. Totodată, ea este un scut împotriva a tot ceea ce ne poate afecta actele de adorare. 

La rândul lor, actele de adorare ne curăță corpul și purifică sufletul, cum este cazul rugăciunii (salat), ori al daniei obligatorii (zakat), cea care ne curăță averea etc.

Curățenia are un rol major din ambele perspective, atât cea trupească, cât și cea sufletească. Așa cum un musulman care își purifică sufletul este iubit de Allah Preaînaltul, tot astfel și cel cu un corp curat și sănătos poate să facă fără întrerupere fapte frumoase și să se situeze pe aceeași poziție cu primul. La polul opus se găsește musulmanul care nu respectă aceste cerințe, el fiind văduvit de dragostea și îndurarea divină.

Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus că musulmanul care are un corp sănătos și puternic este mai presus decât cel bolnav și slăbit. 

Musulmanul cu sufletul curat și cu o credință pură trebuie să stea departe de faptele nedemne și să-și ferească trupul de toate impuritățile vizibile, dar și mai puțin vizibile. Acela care are un comportament frumos este respectat de toată lumea. Și chiar dacă nu ar fi așa, iubirea lui Allah Preaînaltul îi este suficientă.
Nu este mai puțin adevărat că, deopotrivă, putem discuta de cei care își spun "musulmani", însă conduitele lor lasă de dorit. Și ei sunt cei pierduți, cazuistica propusă fiind dureroasă. 

Frați musulmani, să nu uităm în această zi de vineri să ne rugăm Bunului Allah să ne ajute să respectăm atât curațenia exterioară, cât și pe cea interioară, să mergem pe Drumul drept arătat în Nobilul Coran și să-l urmăm pas cu pas pe iubitul nostru Profet (Pacea și binecuvantarea lui Allah să fie asupra sa !)

 
imam Aziz Beșir Osman
vineri 30.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...