03:16

Importanța rugăciunii


Rugăciunea (ar. as-salah) este unul dintre stâlpii de bază ai religiei, devenit simbol al său, și cea mai valoroasă, înălțătoare activitate pentru un musulman.
Așa cum am citit în Nobilul Coran, Allah Preaînaltul ne-o poruncește în mai multe versete, unul dintre acestea fiind :

"Și poruncește neamului tău Rugăciunea [As-Salat] și fii statornic în ea ! Noi nu-ți cerem câștig, fiindcă Noi îți dăm câștig ție, iar urmarea bună este a evlaviei." (Ta-Ha 20 : 132)

Iar întrun hadis se relateaza : "Cine a îndeplinit-o, a îndeplinit Islamul, iar cine a pierdut-o, a pierdut Islamul".

De asemenea, profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a mai spus : "Primul lucru despre care oamenii vor fi întrebați în Ziua Judecății este rugăciunea. Dacă ea este bună, atunci și faptele sale vor fi bune. Dacă ea va fi necorespunzătoare, faptele sale vor fi deopotrivă. " (relatat de Tabarani)

Abdullah ibn Mas'ud (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că l-a întrebat pe Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) care faptă este cea mai iubită de Allah Preaînaltul, iar acesta a răspuns : "Rugăciunea făcută la timpul cuvenit." Apoi l-a întrebat ce urmează rugăciunii, el răspunzându-i : "Să fii bun și recunoscător cu părinții tăi." Și la ultima întrebare graduală, răspunsul primit a fost : "Să participi la lupta pe Calea lui Allah (ar. jihad)." (relatat de Bukhari)

'Aișa, mama credincioșilor, (Allah să fie mulțumit de ea !), ne-a relatat cum, atunci când timpul rugăciunii sosea, Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) se schimba complet, nemairecunoscându-și parcă nici soțiile sale. 

'Ali (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că odată cu intrarea timpului rugăciunii Trimisul lui Allah (Allah să fie mulțumit de el !) se clătina și-și schimba culoarea feței. Și oricine îl întreba care sunt motivele, el le răspundea că a sosit momentul ca omul să-I mulțumească lui Allah Preaînaltul pentru tot ceea ce i-a fost dăruit numai lui, înzestrări pe care nu le-au primit nici cerurile, pamântul, ori munții.

Frați musulmani, rugăciunea este izvorul sănătății, fericirii și al traiului ordonat. Iar rugăciunea alături de ceilalți membri ai comunității are cele mai mari virtuți. Așezarea umăr lângă umăr în fața lui Allah Preaînaltul este asemănătoare pietrelor care se sprijină unele pe celelalte, întrun loc nisipos.

Rugăciunea este simbolul unității, întregirii, frăției, apartenenței la comunitate și reprezintă suflarea musulmanilor. Sufletul musulmanilor se deschide la dragostea, la iubirea lui Allah. La rugăciune, cine se dăruie lui Allah, se deschide către zările sufletului. 

Totodată, rugăciunea este un jihad cu dorințele sufletești. Omul care efectuează de cinci ori rugăciunea pe zi se pune sub controlul lui Allah Preaînaltul și se ferește să facă fapte păcătoase. 

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus : "Acela care efectuează rugăciunea timp de 40 de zile alături de ceilalți musulmani, de la primul takbir  [n.t. chiar de la început, fără a pierde nimic] se eliberează de două lucruri : focul Iadului și ipocrizie." (relatat de Tirmizi)

Frați musulmani, mai sunt și oameni care nu se feresc de fapte păcătoase, în ciuda faptului că efectuează rugăciunea și alte lucruri frumoase. Motivul este acela că rugăciunea nu le pătrunde în suflet, astfel încât ea și faptele bune nu au nicio valoare, fiind doar ca o lucrătură în van. Când efectuăm rugăciunea trebuie să ne dăruim trup și suflet lui Allah Preaînaltul. Numai atunci pătrund în noi, în sufletele noastre, faptele și activitățile frumoase, așa trebuind să procedeze un musulman adevărat. 

Așa cum ne îndrumă și profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), să efectuăm rugăciunea ca și cum l-am vedea pe Allah Preaînaltul, căci dacă noi nu-L vedem, El știe și vede toate faptele și gândurile noastre și știe ce rugăciuni oficiem și ce rugăciuni nu oficiem. Tocmai din această cauză, rugăciunea efectuată cu evlavie rodește în sufletele noastre și își arată fructul în toate activitățile întreprinse, făcându-ne să respectăm întocmai poruncile și interdicțiile lui Allah Preaînaltul. 

Frați musulmani, să efectuăm cele cinci rugăciuni care reprezintă stâlpul de bază al religiei noastre. Să-i învătăm, de asemenea, pe copiii noștri înainte ca ei să atingă vârsta maturității și să semănăm în sufletele lor dragostea față de Allah Preaînaltul, precum și frumusețea actelor de adorare. Și să-i învățăm încă de mici că adevărata podoabă a moscheilor sunt oamenii.

În această zi de vineri să ne rugăm lui Allah Preaînaltul să nu ne lase moscheile fără oameni drept-credincioși și sufletele noastre fără credință (ar. iman). Și la ultima suflare, când sufletele se vor întoarce la Domnul nostru, să părăsim această lume pronunțând "Nu există altă divinitate în afară de Allah și Muhammed este profetul Său" (ar. "La ilaha il Allah, Muhammed Rasul Allah")

imam Aziz Beșir Osman
vineri 23.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

13:36

Caracterul musulmanului


Caracterul unui bun musulman este caracterizat de noblețe, reușind să se detașeze, la rândul său, de cel care nu poate constitui un exemplu pozitiv. De asemenea, el trebuie să fie caracterizat de un trainic cod etic și moral. Acest cod etico-moral se modelează prin știință, modestie și asocierea cu oamenii drept-credincioși, lipsa moralității putând fi observată la cei inculți, obraznici, necuviincioși. 

Prin termenul "știință", avem în vedere cunoașterea caracterului, studierea codului moral, un adevărat exercițiu purificator pentru suflet și corp. Această cunoaștere este valorizatoare, pozitivă, ea ajutând sufletul să se curețe.
La polul opus se găsesc caracterele nedemne de urmat, lor fiindu-le caracteristice faptele indecente, cele care provoacă adevărate boli ale sufletului.

Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"Fiecare copil vine pe lume cu o credință pură [aceea de a-L adora doar pe Allah Preaînaltul], însă părinții săi îl convertesc la Iudaism, Creștinism sau Magism." (relatat de Bukhari)

Uneori, bunul caracter se poate observa chiar de la naștere, însă, la fel de bine, el se poate schimba în perioada care urmează. Dacă această transformare nu s-ar fi produs, atunci nu ar fi avut loc nicio diversificare în sistemul legislativ, diversificare caracterizată prin manifestarea binomul recompensă-pedeapsă.
Educația morală și efectele sale asupra evoluției caracterului a jucat, așadar, un rol foarte important, fără un sistem bine articulat pe binomul "recompensă-pedeapsă" omenirea având de suferit iremediabil. 

Rolul educației este unul foarte important : câștigarea fericirii în această lume și în viața de apoi. Este și motivul pentru care Allah Preaînaltul i-a trimis pe profeții îndrumători care să permită binele și să interzică răul, dintre aceștia profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) jucând un rol special. Acesta ne-a spus că persoana care are cel mai bun caracter este cea mai iubită de către Allah Preaînaltul. Așa cum apa curăță murdăria de pe haine, tot așa bunul caracter șterge păcatele omului. Și cum oțetul strică mierea albinelor, tot așa un caracter îndoielnic conduce la erodarea faptelor bune.

Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) ne-a mai evidențiat :

"Datorită caracterului tău bun, te vei putea bucura de o poziție egală cu acela care se roagă în mod constant noaptea și care ține post în timpul zilei."
 
A avea un bun caracter înseamnă sa-ți vizitezi rudele, să oferi celor care sunt în nevoi, să ierți celui care îți dorește răul. La sfârșitul lumii, când se vor pune în balanță faptele noastre, toate acestea vor avea câștig. Ele ne vor topi păcatele așa cum Soarele topește gheața iernii. 

Iar Allah Preaînaltul ne spune în Nobilul Coran :

"Și tu ai o fire minunată !" (Al-Qalam 68 : 4)

Și dacă Allah Preaînaltul l-a caracterizat astfel pe Trimisul Său (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), noi cum am putea să nu-i urmăm cuvintele frumoase ?
imam Aziz Beșir Osman
vineri 16.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

07:00

Importanța zilei de vineri


Așa cum fiecare religie are sărbătorile sale, și religia noastră are repere specifice, dar care sunt diferite ca semnificație. Unul dintre acestea este ziua de vineri. Astfel cum citim în Nobilul Coran, Allah Preaînalul ne spune :

"O, voi cei care credeți ! Când se cheamă la Rugăciune [As-Salat], în ziua de vineri, grăbiți-vă la pomenirea lui Allah și lăsați negoțul ! Aceasta este mai bine pentru voi, dacă [voiți să] știți.

Apoi, după ce Rugăciunea [As-Salat] a fost împlinită, răspândiți-vă pe pământ și căutați harul lui Allah și pomeniți-L mult pe Allah, pentru ca voi să izbândiți" (Al-Jumu'a 62 : 9-10)

Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"Cea mai bună zi în care răsare Soarele este vinerea. Adam a fost creat întro zi de vineri și tot vinerea a intrat în Paradis, de unde a fost alungat vinerea. Și Ceasul va veni întro zi de vineri." (relatat de Muslim, Abu Daud, an-Nasa'i și at-Tirmizi, care l-a categorisit sahih)

De asemenea, conform unei alte relatări, participarea la rugăciunea de vineri este consemnată de către îngerii care stau la fiecare poartă a moscheilor, ei scriind numele oamenilor în ordinea sosirii.

Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"În fiecare zi de vineri îngerii își ocupă locurile la fiecare intrare a moscheilor pentru a scrie numele celor care ajung la rugăciune, în ordinea cronologică [a sosirii],iar când imamul se așează [la amvon] ei își închid cărțile și se pregătesc să asculte predica." (relatat de Bukhari)

Și tot vinerea este ziua în care Allah Milostivul ne iartă păcatele așa cum reiese dintr-o relatare sacra (hadis qudsi).

Ziua de vineri este ziua noastră, a musulmanilor, fiind numită "mama" tuturor celorlalte zile ale săptămânii și fiindu-i caracteristică o oră când orice rugă facem, ea ne este ascultată de către Allah Preaînaltul, Cel care își revarsă asupra noastră îndurările Sale.

Acestea sunt doar câteva dintre virtuțiile zilei de vineri, nouă revenindu-ne obligația să le cunoaștem și să le fructificăm, comportându-ne așa cum a făcut profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !). 

Virtuțiile acestei zile sunt multiple, neputând să le rezumăm întrun timp atât de scurt, motiv suficient să participăm la rugăciunea comună.

Pe de altă parte, să nu uităm atenționarea gravă a profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a celor care nu iau parte la evenimentul invocat.

Ibn Umar și Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de ei !) au relatat că l-au auzit pe Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) spunând :

"Oamenii ar trebui să nu neglijeze rugăciunea de vineri, căci dacă o fac, Allah Preaînaltul le va sigila inimile și ei vor cădea pradă ignoranței majore." (relatat de Muslim)

Așadar, fiecare musulman trebuie să cunoască importanța zilei de vineri, să studieze versetele Nobilului Coran și relatările profetice referitoare la această măreață zi, când se curăță moral, spiritual, material și fizic, îmbrăcând haine curate, împarfumându-se cu esențe frumos mirositoare, sosind la moschee disciplinat, ascultând predica cu atenție, oferind milostenie (sadaqa) după posibilitățile sale, pentru a-i bucura și pe cei nevoiași, goi și flămânzi astfel încât și aceștia din urmă să simtă că vinerea este o sărbătoare a tuturor musulmanilor. Și, foarte important, să efectueze și sunnah rugăciunii de vineri, completând acest minunat act de adorare. Părăsirea rapidă a spațiului moscheii, după efectuarea celor două unități obligatorii (fard) ale rugăciunii este un act condamnabil, care denotă ignoranță, necunoaștere și delăsare a tradiției profetului nostru iubit, Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).

Este greu de explicat cum, la celelalte rugăciuni efectuăm și actele opționale, iar atunci când sosește rugăciunea de vineri ne grăbim să o finalizăm. 

Fie ca Bunul Allah să ne îndrume și să ne ajute pe toți musulmanii să efectuăm corect și complet toate actele de adorare legate de ziua și rugăciunea de vineri, așa cum a procedat și profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !)

Să ne rugăm Bunului Allah să ne lumineze mințile și cu cea mai mare dragoste și iubire să efectuăm rugăciunea de vineri (salat-ul juma).

imam Aziz Beșir Osman
vineri 09.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...