07:00

Importanța zilei de vineri


Așa cum fiecare religie are sărbătorile sale, și religia noastră are repere specifice, dar care sunt diferite ca semnificație. Unul dintre acestea este ziua de vineri. Astfel cum citim în Nobilul Coran, Allah Preaînalul ne spune :

"O, voi cei care credeți ! Când se cheamă la Rugăciune [As-Salat], în ziua de vineri, grăbiți-vă la pomenirea lui Allah și lăsați negoțul ! Aceasta este mai bine pentru voi, dacă [voiți să] știți.

Apoi, după ce Rugăciunea [As-Salat] a fost împlinită, răspândiți-vă pe pământ și căutați harul lui Allah și pomeniți-L mult pe Allah, pentru ca voi să izbândiți" (Al-Jumu'a 62 : 9-10)

Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"Cea mai bună zi în care răsare Soarele este vinerea. Adam a fost creat întro zi de vineri și tot vinerea a intrat în Paradis, de unde a fost alungat vinerea. Și Ceasul va veni întro zi de vineri." (relatat de Muslim, Abu Daud, an-Nasa'i și at-Tirmizi, care l-a categorisit sahih)

De asemenea, conform unei alte relatări, participarea la rugăciunea de vineri este consemnată de către îngerii care stau la fiecare poartă a moscheilor, ei scriind numele oamenilor în ordinea sosirii.

Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"În fiecare zi de vineri îngerii își ocupă locurile la fiecare intrare a moscheilor pentru a scrie numele celor care ajung la rugăciune, în ordinea cronologică [a sosirii],iar când imamul se așează [la amvon] ei își închid cărțile și se pregătesc să asculte predica." (relatat de Bukhari)

Și tot vinerea este ziua în care Allah Milostivul ne iartă păcatele așa cum reiese dintr-o relatare sacra (hadis qudsi).

Ziua de vineri este ziua noastră, a musulmanilor, fiind numită "mama" tuturor celorlalte zile ale săptămânii și fiindu-i caracteristică o oră când orice rugă facem, ea ne este ascultată de către Allah Preaînaltul, Cel care își revarsă asupra noastră îndurările Sale.

Acestea sunt doar câteva dintre virtuțiile zilei de vineri, nouă revenindu-ne obligația să le cunoaștem și să le fructificăm, comportându-ne așa cum a făcut profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !). 

Virtuțiile acestei zile sunt multiple, neputând să le rezumăm întrun timp atât de scurt, motiv suficient să participăm la rugăciunea comună.

Pe de altă parte, să nu uităm atenționarea gravă a profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a celor care nu iau parte la evenimentul invocat.

Ibn Umar și Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de ei !) au relatat că l-au auzit pe Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) spunând :

"Oamenii ar trebui să nu neglijeze rugăciunea de vineri, căci dacă o fac, Allah Preaînaltul le va sigila inimile și ei vor cădea pradă ignoranței majore." (relatat de Muslim)

Așadar, fiecare musulman trebuie să cunoască importanța zilei de vineri, să studieze versetele Nobilului Coran și relatările profetice referitoare la această măreață zi, când se curăță moral, spiritual, material și fizic, îmbrăcând haine curate, împarfumându-se cu esențe frumos mirositoare, sosind la moschee disciplinat, ascultând predica cu atenție, oferind milostenie (sadaqa) după posibilitățile sale, pentru a-i bucura și pe cei nevoiași, goi și flămânzi astfel încât și aceștia din urmă să simtă că vinerea este o sărbătoare a tuturor musulmanilor. Și, foarte important, să efectueze și sunnah rugăciunii de vineri, completând acest minunat act de adorare. Părăsirea rapidă a spațiului moscheii, după efectuarea celor două unități obligatorii (fard) ale rugăciunii este un act condamnabil, care denotă ignoranță, necunoaștere și delăsare a tradiției profetului nostru iubit, Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).

Este greu de explicat cum, la celelalte rugăciuni efectuăm și actele opționale, iar atunci când sosește rugăciunea de vineri ne grăbim să o finalizăm. 

Fie ca Bunul Allah să ne îndrume și să ne ajute pe toți musulmanii să efectuăm corect și complet toate actele de adorare legate de ziua și rugăciunea de vineri, așa cum a procedat și profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !)

Să ne rugăm Bunului Allah să ne lumineze mințile și cu cea mai mare dragoste și iubire să efectuăm rugăciunea de vineri (salat-ul juma).

imam Aziz Beșir Osman
vineri 09.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...