13:36

Caracterul musulmanului


Caracterul unui bun musulman este caracterizat de noblețe, reușind să se detașeze, la rândul său, de cel care nu poate constitui un exemplu pozitiv. De asemenea, el trebuie să fie caracterizat de un trainic cod etic și moral. Acest cod etico-moral se modelează prin știință, modestie și asocierea cu oamenii drept-credincioși, lipsa moralității putând fi observată la cei inculți, obraznici, necuviincioși. 

Prin termenul "știință", avem în vedere cunoașterea caracterului, studierea codului moral, un adevărat exercițiu purificator pentru suflet și corp. Această cunoaștere este valorizatoare, pozitivă, ea ajutând sufletul să se curețe.
La polul opus se găsesc caracterele nedemne de urmat, lor fiindu-le caracteristice faptele indecente, cele care provoacă adevărate boli ale sufletului.

Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :

"Fiecare copil vine pe lume cu o credință pură [aceea de a-L adora doar pe Allah Preaînaltul], însă părinții săi îl convertesc la Iudaism, Creștinism sau Magism." (relatat de Bukhari)

Uneori, bunul caracter se poate observa chiar de la naștere, însă, la fel de bine, el se poate schimba în perioada care urmează. Dacă această transformare nu s-ar fi produs, atunci nu ar fi avut loc nicio diversificare în sistemul legislativ, diversificare caracterizată prin manifestarea binomul recompensă-pedeapsă.
Educația morală și efectele sale asupra evoluției caracterului a jucat, așadar, un rol foarte important, fără un sistem bine articulat pe binomul "recompensă-pedeapsă" omenirea având de suferit iremediabil. 

Rolul educației este unul foarte important : câștigarea fericirii în această lume și în viața de apoi. Este și motivul pentru care Allah Preaînaltul i-a trimis pe profeții îndrumători care să permită binele și să interzică răul, dintre aceștia profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) jucând un rol special. Acesta ne-a spus că persoana care are cel mai bun caracter este cea mai iubită de către Allah Preaînaltul. Așa cum apa curăță murdăria de pe haine, tot așa bunul caracter șterge păcatele omului. Și cum oțetul strică mierea albinelor, tot așa un caracter îndoielnic conduce la erodarea faptelor bune.

Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) ne-a mai evidențiat :

"Datorită caracterului tău bun, te vei putea bucura de o poziție egală cu acela care se roagă în mod constant noaptea și care ține post în timpul zilei."
 
A avea un bun caracter înseamnă sa-ți vizitezi rudele, să oferi celor care sunt în nevoi, să ierți celui care îți dorește răul. La sfârșitul lumii, când se vor pune în balanță faptele noastre, toate acestea vor avea câștig. Ele ne vor topi păcatele așa cum Soarele topește gheața iernii. 

Iar Allah Preaînaltul ne spune în Nobilul Coran :

"Și tu ai o fire minunată !" (Al-Qalam 68 : 4)

Și dacă Allah Preaînaltul l-a caracterizat astfel pe Trimisul Său (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !), noi cum am putea să nu-i urmăm cuvintele frumoase ?
imam Aziz Beșir Osman
vineri 16.12.2011
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...