12:18

Comportamentul islamic (ar. akhlaq)


Frați musulmani, fericirea este un ideal căutat de toți oamenii. O primă condiție, însă,  pentru a o dobândi este aceea de a fi stăpâni pe unele lucruri importante, printre care se numără credința, rugăciunea, știința și bunul caracter. Acestea toate constituie baza fericirii, porțile sale fiind larg deschise celui care le posedă. Credința și actele de adorare îl maturizează pe om, transformându-i comportamentul într-unul ales, acesta fiind și unul dintre scopurile urmărite de Islam.


         Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :
         "Cu adevărat, eu am fost trimis pentru a desăvârși caracterul nobil." (relatat de Muslim în a sa culegere Sahih)
         Cel mai bun musulman, din punctul de vedere al credinței, este acela pe care îl caracterizează comportamentul frumos.
         Frați musulmani, cu toții trebuie să-l luăm ca model comportamental pe Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !). Căci, așa cum am citit în Nobilul Coran, Allah Preaînaltul ne spune :
"Și tu [Muhammed] ai o fire minunată !" (Al-Qalam 68  : 4)
         Așadar, profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) este cel mai bun exemplu pentru întreaga omenire, urmarea sa garantând dobândirea fericirii atât în această viață, cât și în Viața de Apoi.
         Primii musulmani au dobândit perfecțiunea comportamentală în cel mai scurt timp pentru că au urmat exemplul iubitului nostru Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !)
         Traiectoria salvării presupune trăirea în mod autentic a Islamului, respectarea poruncilor religioase, dobândirea unui caracter frumos, care să poată să fie luat de model de tinerii noștri, toate acestea trebuind să fie transmise și generațiilor viitoare. Numai astfel o comunitate poate obține fericirea la care visează, iar membrii săi să înceteze să se mai ucidă între ei, ori să-și dorească averea celuilalt. Toți devin frați, respectându-și onoarea și prestigiul de care se bucură.
         Într-o societate condusă în lumina Islamului tinerii îi respectă pe cei vârstnici, aceștia, la rândul lor, dând dovadă de milostenie și dărnicie față de cei tineri.
         Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :
         "În Ziua Judecății cel mai apropiat de mine va fi acela care a avut cel mai bun caracter (akhlaq)." (relatat de Bukhari)
         Totodată, a subliniat și opusul :
         "Și dintre oamenii cei mai respinși de mine, care vor fi cei mai îndepărtați, sunt aceia care au avut cel mai urât caracter."
         Religia noastră a creat toate condițiile modelării unui bun caracter, interzicând faptele rele, astfel încât membrii societății să evite necinstea și răutatea unora față de ceilalți. Dacă vor proceda astfel, ei vor fi iubiți atât de Allah Preaînaltul, cât și de semenii lor, motiv pentru care se spune că politețea este superioară aurului. Rezultatul caracterului frumos îl face fericit pe om atât în această lume, cât și în Lumea de Apoi.
         Frați musulmani, acela care vrea să dezvolte un caracter ales trebuie să respecte întocmai poruncile lui Allah Preaînaltul și să-l urmeze pas cu pas pe profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !). Să se ferească de necinste, de dușmănie, fiind conștient că este în permanență sub controlul lui Allah Preaînaltul. Să se ferească de vorbe necuviincioase, să vorbească concis și cu rost. Să nu irosească timpul și să facă doar fapte frumoase. Să nu deranjeze pe nimeni. Să-și ajute semenii atât cât își permite, moral și material. Să-i respecte pe cei mari, iar aceștia să-i iubească pe cei mai tineri. Să păstreze un suflet pur, curat. Să aibă o vorbă plăcută și zâmbetul pe buze.
         Cine se recomandă ca fiind musulman, înainte de a face acest lucru trebuie să se comporte așa cum am spus mai sus și să fie un bun exemplu pentru comunitatea în care trăiește.
         Să nu uităm că așa cum se exprimă o familie, tot astfel va ajunge să fie descrisă și colectivitatea în care ea trăiește.
         Să ne rugăm Bunului Allah să ne ajute să-l urmăm pas cu pas pe iubitul nostru profet Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !)
 
imam Aziz Beșir Osman
vineri 27.01.2012
"Comunitatea musulmană București", str.Constantin Mănescu nr.4, sector 5

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...